Regalar temps

MA. ÀNGELS MARTÍNEZ
Publicat a El PuntAvui

En un món cada dia més centrat en el jo i en la recerca d’una pretesa felicitat basada en el consum de coses (la majoria de les quals innecessàries) i experiències, l’existència de la figura del voluntari no deixa de sorprendre’m. Gràcies a la meva feina en una entitat social gironina he tingut la sort de conèixer moltes persones que han decidit regalar el seu temps per col·laborar en una causa solidària amb els que pateixen la malaltia del càncer. Ho fan des de diferents àmbits: com a voluntaris oncològics, acompanyant els malalts a l’hospital o al seu domicili, o col·laborant en aspectes logístics relacionats amb esdeveniments benèfics. Cadascú allà on se sap més útil.

Regalar temps potser sembla poca cosa. Sobretot si ho comparem amb el donatiu milionari d’un empresari que ocupa els primers llocs de la llista Forbes o el d’un futbolista que ha arribat a l’Olimp del seu esport. Però, de fet, es pot considerar un dels gestos més altruistes que es poden fer actualment, quan el temps és un dels nostres béns més preuats.

En un dia a dia marcat per les presses, l’estrès, els objectius personals i la persecució del plaer o d’una vida perfecta, la tasca del voluntariat té un valor incalculable i, en certa manera, ens reconcilia amb la humanitat. Ens mostra que encara no està tot perdut, que encara hi ha qui posa l’acció comunitària i el suport a les persones més vulnerables al davant d’aquesta religió del jo, que, aparentment, no para de guanyar adeptes.

El voluntariat social a casa nostra té bona salut, com va quedar palès fa uns dies en l’acte de presentació oficial de la nova coordinadora Girona Voluntària, al pavelló de Fontajau. Però, lluny del cofoisme, la nova associació neix amb l’objectiu d’obrir el voluntariat a nous àmbits, com ara el cultural, l’ecològic o l’esportiu, on aquesta figura no és tan present, i també d’arribar a la gent més jove. Girona Voluntària reivindica també un voluntariat crític, amb capacitat per identificar les mancances i treballar perquè l’administració s’involucri i hi posi solució.

Tant de bo que s’assoleixin tots aquests objectius. Serà la prova que hem après que el nostre temps i el nostre compromís social són el millor regal que podem fer.