“El voluntariat ha de tenir una veu crítica”

Clara Ribas, periodista.
Publicat a El PuntAvui

ENTREVISTA A MARIA SOLÉS I MARIA MERCÈ ROCA, SECRETÀRIA I PRESIDENTA DE GIRONA VOLUNTÀRIA

El desembre del 2020, nou entitats gironines van decidir unir esforços per crear la federació Girona Voluntària. L’associació va néixer per ser, segons els seus fundadors, una coordinadora d’entitats socials i d’acció comunitària. El principal objectiu que s’han marcat, expliquen, és “modernitzar, rejovenir, donar valor al voluntariat i obrir-lo a les necessitats de la societat”. Les entitats que han creat la coordinadora són la Fundació SER.GI, l’AFA del centre d’educació especial Palau, l’associació Mifas, l’associació Multicapacitats, la Fundació Oncolliga, la Fundació Ramon Noguera, la Fundació Sant Vicenç de Paül, Support-Fundació Tutelar Girona i el GEiEG. Ara, a punt de complir el primer any des de la seva creació Girona Voluntària es presenta oficialment en una festa d’homenatge a tota la tasca del voluntariat a les comarques gironines, que se celebrarà aquest divendres al pavelló de Fontajau de Girona.

Les entitats que han fundat Girona Voluntària ja havien estat en altres ens que coordinaven voluntariat. Com i per què va sortir la idea de crear una nova associació?

[M.M.R.] Ja feia temps que en parlàvem i a final del 2019 ja teníem pensat tirar-la endavant, però la pandèmia ens ho va impedir. Com tots sabem, aquell va ser un temps molt dur, però hi va haver gent que va mantenir l’esperit i la il·lusió de crear-la i no vam parar. Calia fer tots els tràmits i totes les gestions. No vam voler acabar el 2020 sense haver-la fundat i ho vam fer al mes de desembre. El 16 de desembre del 2020 vam constituir Girona Voluntària i li vam donar aquesta definició de coordinadora d’acció comunitària. El nom és important. [M.S.] Ja feia temps que parlàvem de la necessitat d’una iniciativa així. Algunes entitats volíem coses diferents de la situació en què treballàvem pel que fa a la coordinació del voluntariat a les comarques gironines. Depeníem massa de les decisions preses des de Barcelona i això, a vegades, feia perdre la perspectiva del que realment calia fer aquí, al territori, més en directe. Perquè aquí tenim una certa manera de fer. Ens coneixem tots i aquesta proximitat sovint facilita la coordinació, aporta agilitat i pragmatisme. I això, en el voluntariat, és essencial. Vam veure, i la pandèmia ens va reforçar aquesta idea, que calia gestar una nova etapa amb nous objectius i, sobretot, amb una nova manera de fer.

I en què consisteix aquesta nova manera de fer, aquesta nova etapa?

[M.M.R.] Un dels aspectes que més ens diferencia respecte d’on érem abans és que nosaltres volem obrir el voluntariat. És a dir, en el voluntariat social es fa una tasca enorme, però creiem que també cal treballar i facilitar a qui vol treballar en altres àmbits de caire voluntari, com ara el voluntariat cultural, l’ecològic o l’esportiu. La societat ho demana i, des del punt de vista logístic, organitzatiu i fins i tot de gent que hi pugui ajudar, aquests camps no estan tan atesos. Nosaltres, a més de seguir treballant per les necessitats del voluntariat social, que sabem que són moltes, volem que tots els voluntaris, siguin del món que siguin, puguin comptar amb la nostra capacitat de gestió i d’organització. [M.S.] Quan parlem d’altres àrees pensem en entitats ecològiques que volen fer un acte de neteja de la llera d’un riu, o les biblioteques i museus, on també calen voluntaris, o en altres grups més minoritaris com ara persones afectades per malalties rares, que no tenen tant poder de convocatòria com poden tenir altres de camps mèdics més comuns. La diferència de mobilització entre una associació pel càncer o una de trasplantats hepàtics és immensa. Si les entitats o els grups de persones que es volen unir es volen organitzar, si necessiten assessorament, ens podran trobar. Fins ara, la coordinació d’entitats voluntàries a Girona i comarques només funcionava en l’aspecte social. Nosaltres pensem que hi ha molta part de la societat que es pot beneficiar de tenir un suport logístic en aquest sentit. I volem enfortir la tasca de les entitats de Girona i comarques, perquè no ens centrem només en Girona ciutat. A cada comarca intentarem tenir-hi una persona de referència que conegui les necessitats del territori. Si no ho féssim així, cometríem el mateix error, perquè nosaltres, des de Girona, potser no podem saber què cal, per exemple, a Banyoles. Volem donar suport a entitats, volem donar sortides a qui pugui necessitar voluntaris per a actes concrets i que en temes com l’assegurança o altres punts ens pugui necessitar.

Creieu que la societat demana altres tipus de voluntariat?

[M.M.R.] La inquietud de les persones per ajudar i per donar un cop de mà és molta, però no tothom es troba còmode fent voluntariat social. La tasca voluntària implica compromís i per això cal posar-ho fàcil, perquè la persona que decideix posar-s’hi s’hi trobi bé i pugui encaixar. No tothom pot ajudar anant a les presons o fent companyia a malalts. Hi ha molta altra feina per fer, en cultura, en educació, a la qual les administracions no arriben i on falta gent. En el voluntariat polític sí que veiem grans concentracions, però, en canvi, en altres camps costa aplegar gent. Els interessos van canviant i hi ha àmbits en què no falta mobilització, però en altres sí.

Com arribareu a les associacions i grups de voluntaris? Com us coneixeran?

[M.S.] Una de les accions més visibles que farem és la Festa del Voluntariat, que se celebra aquest divendres, i en la qual presentarem Girona Voluntària. És una festa que es fa cada any per fer un homenatge a totes les entitats voluntàries i a la tasca que fan en molts àmbits diferents. Aquest any nosaltres assumim la convocatòria i ens serà una oportunitat única per poder explicar que volem federar més entitats i anar trobant camins per tal que la federació sigui útil a les persones, a les entitats i a la societat. Quan vam començar a donar-nos a conèixer després de la nostra creació, molta gent va trucar. Però encara no ens havíem organitzat i la pandèmia va impossibilitar tenir tot el que calia. Ara ja estem coordinats amb les institucions i ara podem respondre a tots els que se’ns van adreçar llavors per dir-los que ara sí que poden comptar amb nosaltres. Ens trobaran al local de Fundació Suport. Es vol obrir una borsa de voluntaris coordinada en l’àmbit de les comarques gironines que, tal com hem dit, no només treballi en l’àmbit social, sinó que s’obri a altres tipus de voluntariat, com poden ser el mediambiental, l’esportiu, el cultural o el voluntariat en família. Les persones voluntàries no es vincularan a una entitat concreta, sinó que seran polivalents, tot i que podran indicar els seus interessos perquè les entitats puguin contactar-hi. [M.M.R.] També ens interessa molt arribar a la gent jove. Els voluntaris de demà són els nens i nenes d’avui. Hem d’entrar a les escoles i fer xarxa amb els pares i els professors per parlar als més joves d’aquesta realitat. Si ho veuen fer, ho faran quan siguin grans. En altres països el voluntariat en família està molt estès i aquí encara no en veiem gaire. Si els petits veuen l’àvia fent voluntariat, ho veuen com una cosa normal i potser, quan siguin grans, ho voldran fer. Les escoles, en aquest sentit, són un pont.

Una vegada hàgiu contactat amb les associacions i els voluntaris, què oferiu?

[M.S.] Naixem com una federació d’entitats, i ens devem a elles. Les escoltarem i hi consensuarem quins projectes cal tirar endavant. La federació no farà coses ella mateixa, no convocarà activitats, sinó que sempre actuarà basant-se en el que demanin les entitats. Ens veiem com un paraigua de coordinació que ha de servir per ajudar els voluntaris a fer realitat els projectes. Volem ser una eina útil. Un servei. [M.M.R.] A més, hem comprovat que, des de la nostra posició, podem convertir-nos en un altaveu per a les associacions o entitats més petites. Hi ha més possibilitat que se’ls escolti si anem units. Hi ha moltes necessitats diferents i moltes realitats que des d’un sol grup de persones potser no són tan evidents, però que si es plantegen com un fet que afecta molta gent serà més probable que s’hi posi una solució.

Quina rebuda heu tingut des de les institucions?

[M.S.] Tant l’Ajuntament de Girona, que és el primer dels ajuntaments amb què hem parlat, com la Diputació ho han rebut molt bé. I la Generalitat també ha valorat positivament la iniciativa. De fet, els interessa que hi hagi entitats com la nostra perquè ens necessiten. L’Ajuntament té la borsa de voluntaris però no l’ha de gestionar, ho fem nosaltres. Perquè repartim, organitzem i aglutinem. D’altra banda, hi ha entitats amb una estructura molt gran que poden assegurar els seus voluntaris. En canvi, d’altres més petites no ho poden fer i la legislació ho exigeix. Nosaltres tenim un tipus de pòlissa amb què els podem facilitar la possibilitat de comptar amb aquesta assegurança tal com ho exigeix la llei. Si una escola vol fer un acte però no té la infraestructura que li cal per fer aquest tipus d’assegurança, nosaltres els podrem ajudar. En la nova federació, aquests casos hi tindran cabuda.

El voluntariat segueix suplint les administracions?

[M.M.R.] El voluntariat, sovint, supleix les mancances de l’administració. Arriba on les institucions no poden arribar i gairebé sempre hi arriba abans, ho identifica i no para fins que aconsegueix que l’administració s’hi involucri. No hauria de ser així, però és així. El voluntari també fa aquesta feina. I és important. El voluntari ha de tenir una veu crítica, ha de ser reivindicatiu. Ha de seguir treballant per ajudar, però també ha d’anar apel·lant a la consciència de ciutadans i administracions. El voluntari ha d’anar marcant els problemes, s’ha d’avançar i ha d’anar destapant i denunciant les mancances que la societat presenta. Un bon exemple d’això és el voluntariat per la llengua, que va començar en un petit esforç i ara ja està estès i en coordinació amb l’administració. Cal saber trobar el balanç. Cal anar creant camps i cal anar obrint camins.

Què hi guanyo si em faig voluntari? De què em serveix?

[M.M.R.] Crec que tots tenim la responsabilitat d’intentar canviar el món, d’adquirir un compromís social, perquè el món el salvarem entre tots. Si vols canviar el món, una de les primeres coses que pots fer és fer-te voluntari, perquè organitzat i en companyia faràs més feina. I perquè pots ajudar a detectar mancances. Si anem a l’una, avancem, ja que, si no em segueixes, jo em giro, reculo i ajudo el del costat. El voluntariat ajuda perquè tothom vagi més lluny i més de pressa. [M.S.] La satisfacció personal que té una persona voluntària quan entrega part del seu temps a ajudar és única. I no saps que existeix fins que la vius. És totalment desconeguda. Ho comences a entendre des del primer moment que veus que la teva aportació, sigui la que sigui, per més petita que sigui, ajuda un altre. A més, jo puc dir, per l’experiència de tants anys, que fer-te voluntari et dona una altra manera de viure la vida. I t’acompanya sempre. Els que han estat voluntaris en algun moment es detecten, perquè sempre estan disposats a ajudar, saben treballar en equip... Algú va dir que el voluntariat es resumeix en la paraula valor. Perquè cal valor per entregar el teu compromís, ja que quan ho fas renuncies a una part del teu lleure, del teu temps, però si ho decideixes i ho fas, la teva acció, curiosament, pot ser intangible, però val or.

Una festa de presentació i homenatge

Aquest proper divendres dia 26 de novembre se celebrarà al Pavelló de Fontajau, a Girona, la Festa del Voluntariat 2021, en què la fundació Girona Voluntària farà la seva presentació oficial. La festa, que també commemora el Dia Internacional del Voluntariat, està pensada, sobretot, per reconèixer la tasca feta pel món del voluntariat a les comarques gironines. La celebració del 2021 començarà a les 19 h amb la recepció de les persones participants, la presentació oficial de l’entitat i els parlaments de les autoritats. Seguidament, el director de la Càtedra Ferrater i Mora de la Universitat de Girona, Joan Vergés, farà una reflexió sobre el concepte del voluntariat. La jornada seguirà amb el recital amb veu i guitarra de Magalí Soler i Mariona Navarro, alumnes de l’Escola Municipal de Música de Girona. També hi actuarà el grup Relat, guanyador del Premi Talent Gironí 2021 del Festival Strenes.